FIM Snowcross European Championship 2021


Viime vuodelle suunnitellut Rovaniemen MM/EM skabat peruttiin koronan takia, mutta onneksi tänä vuonna järjestäjä löysi mahdollisuudet järjestää kansainväliset kisat, niin päästiin vertaamaan vauhtia muihin pohjoismaalaisiin. 2016, 2017 ja 2019 olen ajanut MM:t, mutta nyt päätin 2014, 2015 ja 2018 vuoden tapaan osallistua EM:iin, vaikka MM kisoihinkin olisin mahtunut mukaan.

Lämmin kevät koitteli kisajärjestäjiä Rovaniemellä asti, mutta LAMK oli saanut kohtalaisen hyvin lunta radalle, jotta kisat pystyttiin järjestämään. Rata oli aluksi tosi nopea mutta kului nopeasti jäälle ja epämääräiselle patille. Perjantai kulki minulla hyvin ja vaikka jouduin omasta mielestäni kovatasoisempaan ryhmään, pystyin ajamaan TOP 3 aikoja harjoituksissa ja aika-ajossakin vauhti piisasi kolmanteen sijaan vain 0,004 sekuntia kakkosta perässä. Vaikka olin omassa ryhmässä kolmas, niin lauantain finaaleissa pääsin valitsemaan starttipaikan vasta kuudentena, koska aika-ajo ryhmiä oli kaksi. Perjantaista jäi joka tapauksessa hyvä fiilis, koska kelkka toimi erinomaisen hyvin, ajaminen tuntui hyvältä ja rennolta, sekä muutenkin jäi sellanen fiilis, että homma on hanskassa. Perjantai-iltana kuitenkin iski migreeni ja olo oli muutenkin erikoinen. Sain migreenin lääkkeillä ohi, mutta sain jälleen huonot unet. Lauantaina olo oli kuitenki hyvä, eikä merkkejä väsymyksestä tai mistään muustakaan juuri ollut. En tuntenut suuremmin jännitystä ja uskoin, että homma rullaa lauantainakin hyvin.

Ensimmäisen erän startti oli huono. Kaverit sisältä kerkesivät vähän edelle ja pakotttivat minut ulkokurvia kohti, johon rynni kaikki ulkokurvin puolelta lähteneet kuljettajat. Siellä kilisi ja kolisi, mutta pääsin ihan ok sijoilla TOP 10 huitteilla liikkeelle. Maalisuoran jälkeisessä kurvissa kuitenkin taas rytisi ja jumiuduin hetkeksi kaverin taakse. Siinä meni muutama sija. Taisin olla ensimmäisen täyden kierroksen jälkeen 12. tai 13 ja yritin vimmatusti ajaa porukkaa kiinni ja päästä hitaammista ohi, mutta ohittaminen oli todella vaikeaa, kun kurvit oli aika yksilinjaisia ja kurveista tuli aina sohjoa laseille niin paljon, ettei suorallekkaan saanut vauhtia kun ensin piti saada lasit puhtaaksi. Muutaman sijan sain napsittua erän aikana, mutta vauhti ei piisannut yhdeksättä sijaa ylemmäksi. Jälkeenpäin ajateltuna radalla olisi ollut pari paikkaa, mistä olisi voinut valita ulkolinjan ja päästä sieltä puhtailla laseilla hakemaan ohituksia. Toisaalta olisin voinut myös ottaa alun rauhallisemmin, jotta erän keskivaiheilla olisi ollut parempi iskukyky. Paremmalla startilla ois voinut olla jälleen ihan toisenlainen erä, mutta ainahan näissä jää jossittelun varaa, jos niitä alkaa kaivelemaan.

Toiseen erään lähdettiin rennolla fiiliksellä, koska ainakaan ensimmäistä erää huonommin ei olisi oikein voinut mennä. Kovasti mietin miten saisin toiseen erään paremman startin, sillä rajusti kapenevan lähtösuoran jälkeen oli kapea S-kurvi, joissa aina sattuu ja tapahtuu. Viivalta pomppaaminen oli ihan suora toisinto ekasta erästä eli sisältä lähteneet kiilasivat minua ulkokurvin puolelle. Nyt hoksasin nostaa ajoissa ja kääntää jarrulla laitteet ihan sisäkurviin muiden rynniessä sisältä hieman pitkäksi. Olin startin jälkeen kuudes ja onnistuin alussa tekemään yhden ohituksen, mutta myöhemmin jouduin nyörtymään hopeaa voittaneelle Salomonssonille. Yritin siinä ajaa paria edellä ajavaa ruotsalaista kiinni, mutta en oikein saanut hyvää ajoa päälle. Rata oli toisessa erässä todella epämääräisellä patilla minijunnujen jäljiltä ja sieltä oli vaikea todella vaikea löytää rytmiä. Ei vaan löytynyt kummoista vauhtia ja kun takana ei ollut uhkaa eikä lähellä kiinni ajettavia, niin tyydyin ajamaan ehjänä kuudentana maaliin ilman sen suurempaa rimpuilua. Rata meni raskaaksi ja ajo tuntui jopa vähän vaaralliselta, kun jäätä, kiviä ja muita ylläreitä löytyi sieltä täältä. Ei oikein tehnyt mieli räimiä, sillä tuolla olisi helposti saanut aiheutettua ukkoon tai kelkkaan kallista remonttia ja pilattua koko kisan. Toisaalta myös fyysinen puoli rajoitti räimimistä ja senkin takia oli tyydyytävä ajamaan rauhallisesti ja turvallisesti. Kuten sanottua rata oli raskas ja otti varmaan muillakin fyysisesti koville, mutta nyt tuntui itselläni, jotenkin erityisen vaikealta saada rytmikästä ja vauhdikasta ajoa päälle.

Tekstistä on varmasti havaittavissa että en ole tyytyväinen omaan suoritukseen lauantaina, mutta kun tuloslistaa katsoo, niin ei tuo yhteispisteiden kuudes sija mikään katastrofi ole. Uskoin jopa mitaliin ja TOP 5 sijoitukseen olisi ollut helpompi olla tyytyväinen, mutta tällä kertaa kärkikolmikko oli selkeästi nopeampi. Ehkä hieman paremmalla onnistumisella olisi ollut mahkut neljänteen tai viidenteen sijaan, mutta ei tämä kuudes sijakaan huono ole tuollaisessa porukassa. Kisapäivän jälkeen ukko oli kyllä ihan loppu. Fyysisisesti ei juuri tuntunut pahempaa väsymystä, mutta useiden kehnojen yöunien jälkeen pää oli niin jumissa, että illalla tuntui ettei enää tiedä edes omaa nimeään 😀 Onneksi kisojen jälkeen ei tarvinnut lähteä heti matkustamaan kotiin vaan saatiin rauhassa nukkua hyvät palauttavat yöunet. Juuri nyt tässä raporttia kirjoittaessa ollaan itseasiassa matkalla Leville, joten ensi viikonloppuna ajettavaan SM finaaliviikonloppuun lähdetään rentoutuneena ja levänneenä. Ollaanpa siis ensi viikonloppuna hököllä ja koitetaan ajaa ehjä ja hyvä kaudenpäätösviikonloppu Paljakassa =)

Kiitos jälleen Laamavuori Snowcross tiimin poppoo huollosta ja kaikesta, mitä tässä matkan aikana ollaan yhdessä nähty ja koettu. Kiitos Lapin Moottorikelkkailijoille, että pystyitte kaikista haasteista huolimatta järjestämään kansainvälisen tason kisat. Kiitos kisaisännälle EMC-energylle, joka on Kuopion ja Heinäveden lähialueilla toimiva ”sähkötuovirma”. EMC-Energyn asiakkaina on rivitalot sekä sitä pienemmät sähköistyksen kohteet. Moottorikelkkailu ja kilpaileminen on lähellä EMC-Energyn porukan sydäntä, joten EMC-energy näkyy ja kuuluu hyvin kelkkailussa. Heiltä saa myös kaikki halukkaat vuokrattua kelkkoja omaan käyttöön. Lue lisää: https://emcenergy2.webnode.fi/

Kausi on koronasta huolimatta ollut pitkä ja ollaan saatu kivasti kisoja alle. Täytyy olla ihan äärimmäisen kiitollinen, että ollaan pystytty tekemään hommaa täysillä näinä vaikeina aikoina. Tästä kiitos kuuluu meidän huikeille yhteistyökumppaneille:

Kateplan Oy

Metsäkorjuu Kauhanen

Laamavuori Infra

Loukko.com / LYNX

Laitaatsillan Telakka Oy

Plexman

Forest Saimaa

JH Louhinta oy

Industria Webshop / Milwaukee

Riitek

Yoko

Shell Miekkoniemi Savonlinna

Wintunix

Automestarit

K-Market Sairanen

Digitaali

Paltek

Montzerratoi

Elcard Wireless Systems

RJM-Service

Bernitz huolto

Veljekset Ovaska

AV InfraWork

Bernitz

FysioSatama

Arai kypärät

EMC-Energy

Timofi Oy