Ailahtelua SM finaaleissa

Kauden 2021 SM-finaalit ajettiin Paljakassa 17-18.4.2021. Olin edeltävän viikon pohjoisessa huilimassa, sillä ainainen kiirehtiminen, matkustaminen ja tavaroiden kanssa rumppaaminen alkoi maistua sen verran puulta, että päätettiin siirtää suunniteltua lomaa hieman aiemmaksi. Olipa mukavaa kun EM kisoista ei ollut kiire kotiin ja Paljakkaankin sai lähteä rauhassa levänneenä.

Kieltämättä meinasi olla hieman hankala syttyä kauden viimeisin kisoihin, vaikka kelit oli mitä parhaimmat ja tunnelma kisapaikalla kaikin puolin hyvä. Kausi on ollut aika pitkä ja kisakausi jäi sen verran kevätpainotteiseksi, että ehkä kiireinen kevät vaan alkoi painamaan, vaikka viimeisten kisojen välin saikin latailla akkuja pohjoisessa. 

Lomaviikolla tuli nukuttua tosi reilusti ja siinähän meinasi käydä klassiset, ettei sitten kisaa edeltävänä yönä saanut oikein nukuttua. Kisapaikalla piti olla jo seitsemältä ja kisapäivään oli jotenkin vaikea syttyä. Treenit lähti ihan mukavasti käyntiin, mutta ekan karsintaerän olin ihan unessa. En nauttinut ajamisesta, enkä saanut itsestäni mitään irti. Loppuun sain vähän ajoon ryhtiä ja pääsin nousemaan surkean alun jälkeen viidenneksi. Toisessa erässä oli katastrofi startti, mutta ajo lähti kulkemaan hyvin. Kiri ei riittänyt viittä sijaa ylemmäksi, kun erä loppui kesken, mutta ajo oli kuitenkin jo hyvää. Kaksi viidettä sijaa tarkoitti nippanappa last chancea, jossa ei myöskään startti onnistunut, mutta ok ajolla kuitenkin kakkoseksi ja ensimmäinen takarivin finaalipaikka haltuun. Finaalia lyhennettiin, koska päivä oli venynyt aivan äärimmäisen pitkäksi ja ilta alkoi hämärtyä voimakkaasti. Tämä oli minulle huono juttu, sillä pidempi finaali ois helpottanut nousua takarivistä. Ajattelin että pitää heti alussa löytää hyvä paikka ja tyrkätä täysillä koko finaali. Homma kosahti lähtökurvissa omaan ahneuteen, kun yritin välttää kolarin ja oikaisin liian jyrkästi sisäkurvista niin, että suksi tarttui rataverkkoon ja oli pysähdyttävä irroittelemaan laitteet. Kaverit ajoivat miltei kierroksen verran karkuun, mutta hyvä puoli oli se, että pääsin vapaasti nappaamaan ajosta kiinni.

Paljakan karma iski jälleen ja homma kosahti nopeasti, sillä hyppäsin alamäkihypyssä pikkuisen liian ulos ja jäin verkon taakse jumiin. Tuo oli siitä paha paikka, että sieltä ei meinannut millään päästä  turvallisesti  takaisin radalle. Olin jäänyt jo yli kierroksen muista ja lähdin ajamaan hommaa kiinni ja ajo kulki aivan hyvin, mutta koska miulla ei ollut mitään tehtävissä enää sijoituksen osalta, niin koitin vaan olla mahdollisimman vähän muiden tiellä ja antaa heidän rauhassa taistella sijoituksista. Sijoituksena iso takaisku, mutta osasin ottaa homman aika tyynesti, sillä näitä vaan joskus sattuu. Jos joskus vielä Paljakassa ajan kilpaa ja siellä on niitä rinneverkkoja, niin käyn surutta polttamassa kaikki ennen kisapäivää :D:D No ei kait nyt kuitenkaan, vaikka niihin on jo kolme kertaa kahden vuoden sisään vauhti tyssännyt 😀

Sunnuntaihin lähdettiin paremmilla unilla ja muutenki ”heränneellä” fiiliksellä. Olin tyytyväinen lauantain loppupäivän ajoon vaikka tulokset olivatkin surkeita. Eka karsintaerä meni hyvin vaikka startti oli jälleen surkea. Paikkasin huonoa starttia järkevällä sijoittumisella ensimmäiseen kurviin. Kakkosena liikenteeseen ja kun kärkeen karannut Topi Posti ilmeisesti sammutti kelkkansa, pääsin nauttimaan kärkipaikasta. Tiesin että Topi tulee lujaa ja yritin ajaa omaa ajoa, mutta vähän varovaiseksi meni. Topi tuli ohi ja pikku hiljaa sain taas omasta ajosta kiinni. En lähtenyt ajamaan upporikasta ja rutiköyhää, vaan ajoin varmalla ajolla kakkosena maaliin. Toiseen erään taas katastrofi startti ja ekalla kierroksella vielä kevyesti nurin, kun kaveri edellä teki meleko yllättäviä linjavalintoja ja leikkas 180 kurvissa suoraan eteen. Sain ajon kulkemaan ja pystyin nousemaan neljänneksi, kunnes erä loppui kesken. Karsintojen kakkonen ja nelonen riitti finaalissa neljännelle lähtöpaikalle. Finaalissa taas aivan surkea startti, mutta pääsin kuitenkin top 10 sijoilla kiertämään rataa. Nyt tiedossa oli tosi raffi rata ja 25 kierrosta, joten piti ottaa homma järkevästi. Tiesin että olisi pitänyt olla neljän parhaan joukossa, jos olisin halunnut SM:issä seitsemänneltä sijalta viidenneksi. Toisaalta olin pisteen perässä Ylä-Onnenvuorta, joten ensin piti voittaa hänet, jotta saan piste-eron kiinni. Roisku ajoi hyvin koko kauden ja etenkin Paljakassa hänellä sujui hyvin. Pääsin kuitenkin erän alkuvaiheilla Roiskusta ohi. Sen jälkeen en saanut itsestäni ihan kaikkea irti, sillä kelkan iskunvaimennus pohjaili välillä ja en halunnut ottaa turhan suuria riskejä. Luulin 15 ajetun kierroksen kohdalla, että jäljellä oli vielä 15 kierrosta, mutta kun muutaman kierroksen myöhemmin näin viiden kierroksen taulun, hoksasin, että nyt on taas turhaan säästelty. Viimeiset 5 kiekkaa kulki taas paremmin, mutta neljänteen sijaan oli niin pitkä matka, että en ottanut turhia riskejä edes noustakseni viidenneksi, koska se ei olisi muuttanut asemaa SM loppupisteissä. Maalissa siis kuudes, joka tarkoitti myös SM-pisteissä kuudetta sijaa, vain kaksi pistettä vitospaikasta.

Kisan jälkeen oli hyvä fiilis, sillä sunnuntai oli kokonaisuudessaan hyvä päivä. Myöhemmin sitä tietenkin mietti missä kaikessa olisi voinut toimia paremmin, mutta ajoon olen kuitenkin tyytyväinen. Startit oli surkeita ja niille olisi pitänyt osata tehdä jotain, niin viikonloppu olisi voinut olla vielä parempi. Kausi oli kokonaisuudessaan positiivinen, mutta en voi olla täysin tyytyväinen, sillä suorituksissa oli sen verran reilusti ailahtelua. Kirjoittelen koko kaudesta myöhemmin lisää.

Kiitos jeesistä ja onnittelut velimiehelle Jonnelle hienosta come backista kisaradoille. Jonne on ajanut 2000 -luvun loppupuolella Suomen korkeimmalla tasolla menestyksekkäästi kilpaa ja vaikka 2009 loppuneen uran jälkeen ajokertoja oli vain muutama, oli harraste -luokan kisat kohtuu helppo pala purtavaksi entiselle huippukuskille. Olihan Jonnella varmasti harraste -luokan kilpailukykyisin kalustokin alla, mutta kyllä ajosta näki, että entisen kisakuskin ajosilmä on edelleen kohdallaan. Kiitos tietysti myös koko Laamavuori Snowcross tiimin poppoo huikean mukavasta viikonlopusta ja kaikesta äärimmäisen hyvällä asenteella tehdystä työstä. Kiitos kaikki yhteistyökumppanit ja kannustajat, sekä kisaisäntä Digitaali, joka on Savonlinnalainen laadukas, täyden palvelun Digitoimisto. Ollaan tehty työhommissa yhteistyötä Digitaalin kanssa ja oon kyllä tykänny tosi paljon heidän rennosta, freesistä ja ammattitaitoisesta otteesta. Jos on tarpeita verkkosivujen ja/tai graafisen ilmeen uudistamiseen tai muiden kampanjoiden toteutukseen, niin otappa ihimeessä Digitaalin yhteyttä. www.digitaali.fi löytyy lisää tietoa aiheesta =)

Nyt otetaan hetki happea ja katsotaan sitten mitä tuleman pitää. Ollaanpa kuitenki kuulolla vielä tässä kevään mittaan. Kuva: Jari Lauri / www.omikron.kuvat.fi

-Jerry

Kateplan Oy

Metsäkorjuu Kauhanen

Laamavuori Infra

Loukko.com / LYNX

Laitaatsillan Telakka Oy

Plexman

Forest Saimaa

JH Louhinta oy

Industria Webshop / Milwaukee

Riitek

Yoko

Shell Miekkoniemi Savonlinna

Wintunix

Automestarit

K-Market Sairanen

Digitaali

Paltek

Montzerratoi

Elcard Wireless Systems

RJM-Service

Bernitz huolto

Veljekset Ovaska

AV InfraWork

Bernitz

FysioSatama

Arai kypärät

EMC-Energy

Timofi Oy