Kokkola SM snowcross 6-7.3.2021

Niin sitä avattiin viimein SM kausi Kokkolan haastavissa olosuhteissa. Tarkoituksena oli ajaa normaalit SM päivät molempina päivinä, mutta lauantain finaali siirrettiin sunnuntaille huonojen sääolojen vuoksi. Lauantai lähti hyvin käyntiin kun treeneihin löytyi hyvät linjat ja hyvä vauhti. Ensimmäinen karsintaerä meni kuitenki vähän lämmitellessä, sillä kroppa ja ukko ei ollut oikein hereillä. Toisessa karsintaerässä paremmalla ajolla neljäs. 

Sunnuntai alkoi hyvin. Kelkka tuntui hyvältä ja ajo sujui kohtalaisesti. Tehtiin vähän voimalinjasäätöjä treeneissä ja saatiin kelkkaa paremmaksi. Ensimmäinen alkuerä oli jälleen vähän hidasta syttymistä  ja ajoin vähän ”safetya” kolmospaikalla enkä oikein osannut etsiä oikeita linjoja, että olisin päässyt nousemaan kakkoseksi. Osmon Mikko löysi jälleen paremmat linjat ja tuli ohi. Koitin vielä lopussa kopioida hänen linjoja ja iskeä takaisin, mutta lumipöllyssä sokkona hyppäsin pattisuoralla liian reunaan niin, että kelkan suksi osui johonkin lohkareeseen. Siitä jättipannut, niin että ukko pamahti kyljelleen vastapattiin. Kierroksia oli enää yksi jäljellä, mutta en kyennyt enää normaaliin ajoon, joten oli köröteltävän maaliin viimeisenä. Se loi vähän painetta toiseen karsintaerään, että saa finaaliin eturivin lähtöpaikan. Ajo sujui jo paremmin, mutta huonon startin jälkeen ei ollut asiaa nelospaikkaa korkeammalle. 

Lauantaina karsintaerät oikeutti ”ykkösfinaalin” viivalle kahdeksantena. Jouduin ulkokurvin puolelle, mutta startti onnistui kohtuu hyvin ja pääsin ekojen kurvien jälkeen neljänneksi. Ajoin taas safetya sillä halusin säästellä energiaa loppuun. Tein sitten vielä huonoja ajolinjavalintoja ja menetin pari sijaa. Lopussa sain vähän paremman rytmin ja sain vähän kirittyä vauhtia. Masa kolaroi kierroksella ohitettavan kanssa, joka oli jarruttanut meidän menoa jo pitkään ja pääsin siinä kuin ilmaiseksi Masan ohi. Osmon Mikko hiillosti takana tiukasti, mutta sain pidettyä hänet takana. Virtaa jäi, joten ensimmäisen finaalin jälkeen tuntui että ihan suotta ajoin alussa turhan säästellen. 

Ajattelin että nyt viimeistään on ukko hereillä että toiseen finaaliin ei säästellä yhtään. Startti oli nyt vähän huonompi mutta jo lähti sujumaan hyvällä attackilla kurvailin kuudennella sijalla yrittäen aktiivisesti nousta viidenneksi. Yritin ja yritin, mutta en vaan päässyt Huttusesta ohi millään. Masa pääsi kantaan kiinni ja välillä ohikin, mutta sain kuitattua heti takaisin. Yritin vielä raivokkaasti Huttusesta ohi vaikka lasit alkoivat huurtua rajusti. Tein muutamia virheitä ja katkesin fyysisesti totaalisesti. Masa tuli ohi ja ajattelin että nyt hengähdetään hetki ja siteen uus attacki päälle. Lasit menivät niin huuruun, että oli pakko heittää lasit pois. Se oli viimeinen niitti, sillä lunta tuli tupaan niin paljon että oli pakko ottaa vauhti pois, koska ilman laseja muiden perässä ajaminen voi helposti vaurioittaa silmät. Ajo meni entistä hankalammaksi ja loppuerä köröteltiin varovasti maaliin. Maalissa kymmenes eli kyllä sinne kaikesta huolimatta jäi jokunen kuski taaksekin. En voinut kuitenkaan olla yhtään tyytyväinen toiseen finaaliin, vaikka alkuerän ajo oli hyvää. Yritin varmaan liikaa ja tottakai lasien huurtuminen vaikeutti asiaan, mutta en hyväksy niitä itselleni selitykseksi. Kunto ei ollut niin hyvä kun sen pitäisi. Olihan päivä toki todella raskas, mutta niin se oli kaikille muillekkin. Pitäisi pystyä ajamaan lujempaa, mutta silti rennosti.

Viikonlopussa oli hyvääkin, mutta kyllä kokonaistulos on luonnollisesti pettymys. Luovuttaa tässä ei auta, eikä menettää uskoa, vaan nyt mietitään mitä voidaan tehdä että iskukyky ja vauhti saadaan paremmaksi seuraaviin kisoihin. Seuraavat SM:t pitäisi olla kahden viikon päästä ja Stadioncrossin SM kolmen viikon päästä. Muutkin kisat pitäisi pystyä ajamaan, kuten ne on kalenteriin merkitty. Näin ollen ainakin tällä tietoa maaliskuun loppu ja huhtikuu tulee olemaan täynnä kisoja.

Kiitos tiimille hyvästä tuesta kisoissa ja niiden ulkopuolella. Kiitos erityisesti Toni Salmi kaikesta jeesistä. Kiitos myös kisa-isäntä Timofi Oy:lle ja tietenki kaikille muille yhteistyökumppaneille.

Kateplan Oy

Metsäkorjuu Kauhanen

Laamavuori Infra

Loukko.com / LYNX

Laitaatsillan Telakka Oy

Plexman

Forest Saimaa

JH Louhinta oy

Industria Webshop / Milwaukee

Riitek

Yoko

Shell Miekkoniemi Savonlinna

Wintunix

Automestarit

K-Market Sairanen

Digitaali

Paltek

Montzerratoi

Elcard Wireless Systems

RJM-Service

Bernitz huolto

Veljekset Ovaska

AV InfraWork

Bernitz

FysioSatama

Arai kypärät

EMC-Energy