Snowcross.fi @OuluZone 20-21.2.2021

2021 Kauden avaus venyi Helmikuun lopulle, sillä Tammikuun alun perinteiset Pakkascrossit peruttiin koronan ja lumenpuutteen aiheuttamien haasteiden vuoksi. Helmikuun alkuun suunniteltu Paljakan SM avaus siirrettiin huhtikuulle, joten SM kauden startti siirtyy Maaliskuun alkuun. 6-7.3 oli tarkoitus kurvailla SM skabat Parikkalassa, mutta paikallisen moottorikelkkakerhon hallitus päätti perua kisat koronariskin vuoksi. Kokkola nappasi kuitenkin Parikkalan kisoilta vapautuneen viikonlopun, joten Parikkalan SM skabat siirrettiin Kokkolaan. Näin ollen yhtään SM kisaa ei ole vielä peruttu, niitä on vaan siirretty ajankohdasta ja paikkakunnasta toiseen. Kausi on nyt kevätpainotteinen mutta se sopii meille hyvin, koska meillä kotona päästiin aloittamaan treenit vasta Tammikuussa. Kisat on suljettu yleisöltä ja koronarajoitukset ja -ohjeistukset on otettu erittäin hyvin huomioon kisojen järjestelyssä.

Kauteen valmistautumisessa panostin siihen, että ajan mahdollisimman paljon crossipyörää ja vesijettiä ajotuntuman ja -kunnon ylläpitämiseksi. Kuten moni tietää meillä on ollut myös talonrakennusprojekti päällä, joten onhan tää elämä ollut edelleen melkoista lentämistä paikasta ja asiasta toiseen, kun arki menee normaalisti töissä perhe-yrityksen osakkaana ja vapaa-ajalla hallinoin talonrakennusprojektia, urheilijan elämää, snowcross tiimiä ja omaa motorsport yritystä. Tässä on siis monta rautaa tulessa, mutta kyllä kaikesta huolimatta snowcrossiin ja urheilijan kehittymiseen on löytynyt hyvin aikaa ja paljon energiaa =) Tän kaiken hallinnoimisessa on tietenkin oma hässäkkänsä, mutta tärkeintä on osata ottaa hommat silti rennosti ja tehdä hommia tehokkaasti mutta hyvällä mielellä. Tässä isona apuna on ollut valmentaja Mari Pakka, joka aina keksii keinot kehittyä ja selvitä vaikeempienkin haasteiden yli.

Treenit on siis mennyt aika lailla ajopainotteisesti, sillä olen ajanut melkolailla ympäri vuoden keskimäärin 2-3 ajotreeniä viikossa. Kesällä tuli myös höntsäiltyä KuPin mukana jalkapalloa Kaakon nelosessa. Syksyllä painettiin vähän crossfittä ja kaukalopalloa. Muut treenit olikin sitten polkupyöräilyn ja juoksulenkkien lisäksi enemmänkin huoltavaa treeniä. Eli treenattu on ja vaikka treenitunteja on alla  ehkäpä vähemmän kuin ”nuoruusvuosina”, niin nyt on kuitenki onnistuttu tekemään hyvä ja laadukas treenikausi rakentamisen ja muun ”hässäkän” ohella.

Mutta mennään sitten itse kisaan, niin ei mene mahdottomaksi jaaritteluksi. Kyseessä oli siis kansallinen kisa, mutta näkyvyydeltään ja järjestelyiltään tämä saattoi olla yksi kauden merkittävimmistä kilpailuista. Tarkoituksena oli lähteä tietenkin menestymään, mutta myös nauttimaan ja etsimään viimeisiä säätöjä kelkoista. Iskaripuolella ollaan menty isosti eteenpäin ja niiden kanssa ei ole nyt tarvinnut jumpata suuntaan eikä toiseen. Voimalinjan kanssa ollaan tehty töitä, muttei olla vielä valmiita. Starttien kanssa oli haasteita, enkä ole täysin tyytyväinen kelkan voimalinjaan ajossakaan. Tämä kisa näytti mitä pitää kehittää ja seuraavassa ollaan varmasti vahvempia. Lauantain ajokaan ei ollut vielä ihan parasta Jerryä, sillä kamppailin käsien puutumisen kanssa, enkä ollut muutenkaan ihan parhaassa terässä. Tiesin kyllä että sunnuntai tulee olemaan helpompi ja niin se olikin. 

Lauantain karsintojen startit meni pieleen pitkälti omien hölmöilyjen takia, mutta pystyin kuitenkin olemaan karsintojen yhteispisteissä viides. Finaalin startin ensimmäisessä kurvissa ja suoralla onnistuin ja nousin neljänneksi. Edellä Pieti Puhakka, Joonas Keskiaho ja Ruotsin nuorilupaus Gurra Sahlsten. Keskiaho ja Sahlsten meni kärjessä menojaan, mutta Puhakan kanssa ajettiin koko finaali pitkälti samoja kierrosaikoja, joka tarkoitti sitä että Pieti veti pidemmän korren lauantain finaalista. Olin siis finaalin neljäs ja  en oo ihan täysin tyytyväinen omaan ajoon, mutta toisaalta on ihan mahtavaa aloittaa kausi noinkin hyvällä suorituksella, etenkin jos vertaa suoritusta viimevuotisiin räpiköinteihin. 

Sunnuntaina aamulla kokeiltiin uutta kelkkaa treeneissä, mutta se ei tuntunut omalta, joten palattiin viime vuotiseen laitteeseen hieman säätöjä muuttaen. Ekan karsinnan startti ei onnistunut, kun juutuin Mikko Osmon kanssa ensimmäisessä kurvissa yhteen ja jouduin pysähtymään ja jatkamaan matkaa viimeiseltä sijalta. Hyvällä ajolla sain noustua viidenneksi. Toisen erän startissa kelkka jäi totaalisesti viivaan, mutta pääsin pujahtamaan ekassa kurvissa porukan keulille. Lähdin ajamaan omaa ajoa virheitä välttäen, mutta en löytäny varikon edessä olevalle  pitkälle suoralle hyvää linjaa ja mietinkin että tähän pitää nyt keksiä jotain tai tulee kaverit ohi. Keskiaho tuli lujaa takaa ja pukkas miut kurvista pihalle. En onneksi kaatunut, mutta jäin monta sekuntia heti Jopelle. Hetki meni saada taas ajosta kiinni, mutta yritin sitten vielä tyrkätä, mutta ei vaan vauhti riittänyt vastaamaan Jopen vauhtiin. Maalissa kuitenkin toisena. 

Finaaliin lähdin nelospaikalta. Kelkka pomppas uusien säätöjen jälkeen ihan kohtalaisesti viivalta, mutta Keskiaho pääsi vierestä heti puoli kelkan mittaa edelle ja kurvasi kurvissa sisälinjalle, joten minun oli pakko ”nostaa”. Samaan aikaan takaa tuli kaveria perään ja vedin hyvät voltit ekaan kurviin, jonka jälkeen takarivistä lähtenyt kaveri tuli vielä perään. Onneksi ei sattunut mitään, mutta siinä kelkkaa käännellessä muut kerkesivät ajaa ensimmäisen kierroksen. Lähdin treenimielessä koittamaan saisinko jonkun kierroksella kiinni ja ajo lähti sujumaan hyvin, mutta koska miulla ei ollu enää sijoituksia mistä taistella, päästin sijoituksista kamppeilevat suosiolla ohi ja koitin vaan ajaa edes muutaman hyvän kierroksen ihan vaan treenin vuoksi. Uskon että pikkuisen paremmalla onnistumisella vauhti olisi riittänyt podiumille molempina päivinä, mutta ei vaan osunut nyt kaikki ihan kohdalleen. Joka tapauksessa kisasta jäi hyvä fiilis. Vauhtia on ihan kohtalaisesti ja uskon, että kun saadaan ”pari pikkujuttua” kondikseen, niin pystyy kyllä vielä tiukkaamaan SM:iin.

Kiitos @snowcross.fi crew ja OuluZonen poppoo aivan loistavista kisoista. Iso käsi ja arvostus kaikille talkoolaisille ja kisan mahdollistaneille taustajoukoille. Ei ollut varmasti henkilökunnalle helppoa päivystää ja touhuta -15 pakkasessa tuulessa ja lumituiskussa, mutta kisat vietiin hienosti kunnialla läpi. Kiitos tietenki myös oman tiimin porukalle eli Hurulle, Henkalle, Latelle ja Tonille. Ootte kovia ukkoja touhuumaan rakkaudesta lajiin, hommaa kuin hommaa, säässä kuin säässä. Kiitos myös KKMKK ja kaikki talkoolaiset, että meillä on ollut rata missä treenata kauden kisoihin. Jättimäinen kiitos myös meidän yhteistyökumppaneille jotka lähtivät ennakkoluulottomasti tukemaan meidän toimintaa näinä epävarmoina aikoina. Kiitos myös kaikki seuraajat ja kannustajat, jotka olitte livelähetysten ja sosiaalisen median kautta meidän mukana tässä kisaviikonlopussa. Oon ihan super kiitollinen ja onnellinen, että päästiin taas ajamaan kilpaa ja saadaan edelleen touhuta tätä hommaa täysillä. 

Kateplan Oy

Metsäkorjuu Kauhanen

Laamavuori Infra

Loukko.com / LYNX

Laitaatsillan Telakka Oy

Plexman

Forest Saimaa

JH Louhinta oy

Industria Webshop / Milwaukee

Riitek

Yoko

Shell Miekkoniemi Savonlinna

Wintunix

Automestarit

K-Market Sairanen

Digitaali

Paltek

Montzerratoi

Elcard Wireless Systems

RJM-Service

Bernitz huolto

Veljekset Ovaska

AV InfraWork

Bernitz

FysioSatama

Arai kypärät

EMC-Energy