Menoa ja meininkiä Rovaniemellä

Hienon hieno BRP Cup ja kauden toinen snowcrossin SM kilpailu ajettiin viikonloppuna Rovaniemellä hienoissa puitteissa Mäntyvaaran Raviradalla. Suomalaisen moottorikelkkavalmistaja BRP Finlandin Lynx kelkkamerkki täytti 50 vuotta ja Rovaniemellä tapahtui isosti synttäreiden kunniaksi. Torstaina oli uusien mallien julkistustilaisuus, freestyle show ja muuta isoa ja hienoa. BRP Finland järjesti Lapin Moottorikelkkailijoiden kanssa myös hienon ainoastaan Pro -luokalle tarkoitetun näytöskilpailun, jossa palkinnot olivat todella kovaa luokkaa. Panostus oli kohdallani kova ko. kisaa varten ja vaikka kisaa edeltäneet kaksi viikkoa olivat todella rankkoja treenaamisen ja kelkkojen tekniikan kanssa painimisen takia, lähdetiin kisoihin hakemaan podium sijoitusta. Sain kisapeliin moottorin vasta perjantaina puoliltapäivin, joten kelkan kanssa meinasi tulla vähän hoppu. Kone saatiin HemmoKimmo Kaltiokummun kanssa paikalleen ja käyntiin n. 22 maissa perjantai-iltana, joten aikaa jäi vielä vähän nukkuakkin ennen lauantain kilpailua.

Kone pelasi hienosti, mutta harmaa vetinen plussakeli oli tosi haastava, joten alkuerät ja aamupäivä meni aika lailla säätöjä etsiessä. Ensimmäisessä karsintaerässä surkea startti, mutta hyvä nousu kolmannelle sijalle. Toinen ja kolmas karsintaerä meni ajollisesti vähän takkuillen, mutta niistä irtosi kuitenkin 4. ja 3. sija ja näin ollen pääsin suoraan finaaliin ja starttaamaan eturivistä. Valitsin lähtöpaikan aivan sisältä vaikka kärkiporukka ryhmittäytyi ulos. Startti oli hyvä ja ensimmäinen kierros starttasi järjestyksessä Norum, Reiten, Tynkkynen. Karsintaeristä poiketen finaalissa tiesin tarkkaan mitkä linjat pitää valita, jotta ajo sujuu ja lähdinkin sujuvasti Norumin ja Reitenin perään. Matka loppui kuitenkin pattisuoralle ennenkuin ehti kunnolla alkaakkaan, kun telaston kääntöpyörät antautuivat. Yritin hetken vielä ajaa, mutta sitten tajusin että kelkka on ajokelvoton. Keskeytys oli suuren suuri pettymys, sillä fiilis oli erittäin hyvä startin jälkeen ja olo luottavainen. Finaalin voittaja pokkasi itselleen moottorikelkan, kakkoselle annettiin vesijetti ja kolmas sai mönkijän. Neljänelle ja viidennelle oli rahapalkinnot ja täytyy myöntää että hyvän startin jälkeen katse oli kyllä jo visusti palkinnoissa. Tämä on kuitenkin moottoriurheilua ja pettymys oli käännettävä jälleen voimavaraksi ja alettava valmistautua sunnuntain SM kisoihin, jotka ajettiin samalla radalla samassa ympäristössä.

Sunnuntaina sää oli täysin päinvastainen kuin lauantaina joten jälleen oli mietittävä kelkkaan uusia säätöjä. Harmaan plussakelin jälkeen sunnuntaina oli pakkasta ja aurinko paistoi täydeltä taivaalta. Olosuhteet olivat mahtavat, mutta rata oli tietenkin plussakelin jälkeen pakkasen kovettama joten jo aamusta oli tiedossa että rata tulee menemään erittäin vaikeaksi. Aika-ajo lähti kulkemaan hienosti, mutta vasta aika-ajojen viimeminuuteilla älysin, että leveällä radalla käyttämäni ulkokurvi oli paljon sisäkurvia hitaampi. Kerkesin yhden kierroksen ajaa vielä sisältä ja parantaa aikaani puoli sekuntia vaikkei kierros täysin onnistunutkaan. Joka tapauksessa aika-ajosta viides sija oli ihan ok lähtökohta eriin.

Ensimmäinen erä starttasi kohtalaisesti. Löysin hyvän linjan maalisuoran jälkeiseen kurviin ja sain pari sijaa napsittua. Taisin olla ensimmäisellä kierroksella kolmas tai neljäs, kun kaveri tuli takaa kylkeen ja särki telastosta etupukin linkun ja iskarin. Ajaminen meni heti tosi vaikeaksi ja epävarmaksi, mutta päätin etten luovuta niin hyvältä sijalta. Sain taistellen pidettyä itseni viidentenä vaikka kaikki isommat iskut tuli suoraan vaimennuksen läpi kroppaan ja meno oli melko holtitonta 😀

Toisessa erässä hyvä startti, mutta vähän vaikeat alkukierrokset huonojen linjavalintojen takia. Sain kuitenkin noustua neljänneksi ja pidinkin paikkani aina viimeiselle suoralle asti. Tiesin että Karjalainen tulee lujaa takaa ja keskityin vain siihen että pidän hänet takanani. Kierroksella ohitettavat kuitenkin sotkivat menoa tosi rajusti ja Eetu pääsi 0,2 sek edelle viimeisellä suoralla kun itse jumiuduin kierroksella jääneen taakse. Ajoon oli kuitenkin oltava tyytyväinen, sillä rata oli todella todella haastava ja raskas ja telastossa eripari iskarit, mutta silti selvittiin kohtuudella maaliin. Viides oli siis päivän sana aina aika-ajoista, eriin, totaaliin ja SM pisteisiin. Sain kurottua kolmen pisteen eron takana olevaan Hietalahteen, mutta edellä olevat on pisteissä jo karkumatkalla. Torstaina lähdetään Faluniin Clash of Nationsiin vakioluokkaan ja sunnuntaina SM:t jatkuu Sodankylässä, jossa tarjotaan sitten viimeistään podiumille ja pyritään SM pisteissä vielä ylöspäin. 1.4 onkin sitten MM Älvsbynissä, sitten Leville ja Kalixiin ja kausi onkin siinä. Vielä mennään paljon hienoja kisoja, joten pysytäänpä kuulolla!

Jättimäisen suuri kiitos Rollon kisoista Muotkat, Reinikaiset, Tuomas ja Toni, sekä tietysti LAMK ja BRP Finland. Ison iso kiitos myös Henkka, Kimmo ja Paltek! On aivan mahtavan siistiä saada tehdä sitä mihin on valmis laittamaan kaikkensa. Se on hyvien yhteistyökumppaneiden ansiota! Kiitos että olette matkassa mukana!

Battery Energy Drink

Sinisalo Motorsport

Teräsnyrkki

SPY

Agronic

Harjun Portti

Automestarit

OP Etelä-Savo 

Punkaharjun Vesi ja Lämpö

Rammark

Savonlinnan Lämpöpumppu

K-Market Kruunu

Wintunix

SeriousRiding.com

RaffiGraphix

Fysio42 

Montzerratoi

Fysio 42

Caamos

Koneliike Korteniemi