Loppurutistus

Kiirastoistaina starttailtiin kukon kiekasun aikaan sprintterin keula kohti pohjoista. Koska matkaa kisapaikalle oli taas kerran reiluhkosti, ajateltiin että ajetaan sitten kerralla kaikki pääsiäisen kisat läpi. Ensimmäisenä vuorossa oli kauan odotettu Kalixin super stadioncross. Tämä kuuluisa kisa on kuulunut kalenteriin jo parina aiempana vuonna, mutta edellsinä vuosina kisaan osallistuminen estyi. Nyt olikin todella mukavaa päästä ajamaan hienolle lumiselle radalle suuren yleisön eteen skandinavian kovimpia kuskeja vastaan. Harjoituksiin lähdettiin open kelkalla, jonka säädöt olivat vielä vähän hakusessa. Harjoituksissa kelkka pelasi kuitenkin ihan hyvin, joten sillä lähdettiin myös eriin. Karsintaerät olikin sitten tekniikkamurheita ja huonoja startteja, mutta mentiin se mikä päästiin ja ajettiin kaikki erät ehjinä maaliin. Karsintaerien sijoitukset riittivät jatkoon, joten seuraavana vuorossa oli semifinaali. Semifinaaliin lähdettiin vakiokelkalla, sillä openin säätöihin ei oltu tyytyväisiä. Sain valita viimeisenä lähtöpaikan, joten jäljelle jäi vain todella surkea lähtöpaikka, josta ei huonostikkaan joukon keulille ehditty. Surkean startin jälkeen vauhti ei riittänyt neljän parhaan joukkoon, joten finaalipaikkaa piti hakea vielä last changesta. Last changessa startti oli kohtalainen ja ajokin lähti hyvin käyntiin, mutta sitten jo hieman semifinaaleissa vaivanneet kelkan käyntihäiriöt astui kuvaan mukaan. Näin ollen finaalipaikka jäi saavuttamatta, mutta tiedossa oli että se vaatisi semifinaaleissa onnistuneen startin, hyvän virheettömän ajon ja toimivan tekniikan sekä ehkä jopa vähän hyvää tuuriakin. Kun yli kolmestakymmenestä kuskista kymmenen karsitaan finaaliin, ei virheisiin, tai teknisiin ongelmiin ole varaa.
Kaikesta huolimatta Kalixin crossit oli aivan mahtavat!!
Kalixista tarjottiin yön yli Kautokeinoon, josta herättiin väsyneenä autossa vietetyn yön jälkeen. Kautokeinossa oli vähän perinteisempi pienen paikkakunnan motocrossradan päälle tehty rata ja erittäin lupsakka lappalainen meininki. Kisoihin lähdettiin rennolla fiiliksellä ilman paineita, lähinnä ottamaan vaan startteja alle ja säätämään kelkkoja. Tietysti halusin myös ajaa niin lujaa kuin vain pääsen, mutta koko päivä meni teknisten ongelmien kanssa painiessa. Kalixissa ilmenneet vakiokelkan ongelmat jatkuivat, eikä vikaa löytynyt millään. Open kelkan säädöt eivät olleet valmiit, joten vakiokelkalla piti yrittää pärjätä. Ajo oli epävarman kelkan kanssa varovaista ja stock -luokan lähdöt menikin ihan penkin alle. Toisen jopa keskeytin kun kelkka ei pelannut. Openissa sain rimpuiltua itseni neljännelle sijalle kuuden kuskin joukossa. Kolmanteen paikkaan olisi ollut toimivalla kelkalla mahkut, mutta se on jossittelua.
Mieli maassa mutta optimistisena pakattiin taas kelkat kyytiin ja siirryttiin Kaarasjoelle. Sain pitkänperjantain iltana hyviä vinkkejä vian etsintään(kiitos Aki ja Jussi), joten ei haluttu antaa teknisistä murheista huolimatta periksi. Liikkuvuustreenit, saunat ja iltapalat alle ja kunnon yöunet Karasjoella, josta pieni siirtymä aamulla radalle leirin pystytykseen ja kelkan vian etsintään. Vihjeiden perusteella vaihdettiin osia polttoainesyötön ”automatiikkaan” ja jännityksellä harjoituksiin. Siellä todettiin että piru vie, sehän toimii.
Päivän aikana ajo parani koko ajan ja vakiopeli tuntui hieman turhan pehmeitä iskareita lukuunottamatta hyvältä, joten sillä ajettiin yhtä openin lähtöä lukuunottamatta kaikki päivän seitsemän erää. Stockissa ajo sujui hyvin ja löysin tuloslistalta itseni neljänneltä sijalta niinkin kovien nimien takaa kuin Pihlaja, Holm ja Moland. Openissa olin neljäs tai viides. Näillä sijoilla aukesi paikka päivän kohokohdasta eli rosvolähdöstä jossa palkintona oli 20 000 norjan kruunua. Rosvolähtö alkoi hienosti, mutta Pihlaja, Holm ja Moland vei pidemmän korren tälläkin kertaa. Etupukin iskarikin antautui mutta sain kuitenkin ajettua maaliin asti. Vähänhän tuo ihmetytti että miten tulee kaikki patit läpi, mutta ei se auttanut kun rimpuilla ja pitää hienosti ajanut Sami Huttunen takana 🙂
Voisi sanoa että tuli otettua pääsiäisen kisoista taisteluvoitto!! Usko oli loppua ja välillä meinasi jopa hermostuttaa, mutta kait sitä on oppinu että ei ihan herkällä kannata luovuttaa. Nyt sitten otetaan pari päivää huilia, käydään laitteet läpi ja suunnataan torstaina Ruotsin Faluniin, jossa ajetaan huippuhieno Clash of Nations. Oon jo nyt ihan pähkinöissäni ko. tapahtumasta. Sitten pari päivää kotona ja takaisin Norjaan Altan MM:iin. Siitä tiputaan viikoksi Leville ja täräytetään vielä Levin kansallinen 16.4. Eli tälläinen pieni loppurutistus ennen kuin löysätään telamatot ja kirmataan kesälaitumille. Kuusi kisaa ja kahdeksan kisapäivää kolmeen viikkoon, on aika kovia puristus mutta ainakin kestävyyttä tuli harjoiteltua nyt pääsiäisenä kun kolmeen päivään tuli ajettua 16 erää ja treenit päälle 🙂
Aivan ylipitkän race reportin päätteeksi ne tärkeimmät eli kiitokset! Kiitos Esalle hienosta reissusta, osattiin isi ja poika olla ihan hienosti keskenään 1250kilometrin ja lähes neljän vuorokauden pituisella reissulla, vaikka ylimääräistä ohjelmaa oli vähintään riittävästi. Kiitos Aleksi, joka jaksoit olla viimeiseen asti valmisteluissa mukana. Kiitos Lotta ja Äiti korvaamattomasta jeesistä arjen askareissa. Kiitos Kalle Lauri ja Arska kaikesta jeesistä kaluston kanssa. Kiitos Hako, Mikko Aksu, SMT Motors ja kaikki muut kelkan tekniikan kehittämisessä auttaneet. Kiitos Battery Energy Drink lisäpotkusta pitkälle reissulle. Kiitos Sinisalo hyvistä varusteista ja SPY+/Storm-Motor mahtavista laseista. Kiitos Automestareille, ootte pelastanut miut monta kertaa pulasta kuljetuskaluston suhteen. Kiitos Harjun Portti ja Ram-Mark, sekä K-Market Kruunu, Punkaharjun Vesi ja Lämpö, Agronic, KoneVeturi, Savonlinnan Lämpöpumppu Oy, Fysio42, Wintunix, Gym42, LähiTapiola, Bella Boats ja Scan Burger Hännilänsalmi.
  • Jerry #227
PS. Muistakaa katsoa tänään sunnuntaina 27.3.2016 kello 20:00 MTV Maxilta snowcrossin SM sarjan kausikooste. Siellä on tuttu kasvo vahvasti esillä. Ko. pätkä tulee myöhemmin myös katsomoon ja näkyy maikkarin maxilla pitkin kevättä.